Friday, October 23

Awang Nano dan legasi penjajahan..

“Nape awang nano?Tak komersial la..”Tanye seorang teman sepermainanku.Kenapa aku pilih awang nano sebagai html blog ni?Kenapa tak name2 yg canggih manggih ala2 omputih mahupon klasik ala Islamic?Jadi sini ana(?) nak share and since she asked..hehe.You asked for it, you got it!heh.Mule2 macam nak letak name omputih..Tapi cam terasa agak malu terhadap diri sendiri kerana terlalu mengaplikasikan bahasa penjajah sialan ni dalam kehidupan seharian.(Hapuskan PPSMI!!).Sampai nk cakap “Telefon bimbit u rosak ker?” terasa amatlah awkward (bahasa omputih lagi!!).So, aku pon decide nak letak name yg kemelayuan.At first nak letak yg ala klasik moden..tp tak terpikir dek kepala otak aku yang selalu sgt mengagungkan bahasa inggeris nih!

Dalam terkial2 mencari ilham,aku teringat penulis buku Growing in Terengganu.Name penanye Awang Goneng.(This book is mesmerizing!sape2 yang xpenah tahu cara hidup anak2 kg di terengganu direkemenkan bace.And ank2 terengganu yg membesar di kg mcm gua, akan tersenyum sendirian mengimbau kenangan zaman2 belom mumayyiz).Tringat name panggilan ku mase kanak2 yg diberi oleh arwah atok@tokki.Beliau pernah berkata “Mu ni memang nano lah.Base awang nano!”.Awang nano ni maksudnye budak nakal dalam erti kate nakal bukanlah jahat (pandai cover haha).So I decided to name it Awang Nano..

3 comments:

Tg Abd Ghafar B Tg Ahmad said...

nice name.
trg slang is one dat r very interesting..
keep it up, bro..

Trg'ian,
Tg

tashazameri said...

isk3x.. sape kawan awk tu? awangnano komersial what... the most important is, it represent urself dgn tepat n jitunya...kan3x?

komersial ker? =P

seepot seedot said...

coklat nano pun ade lagi sekarang kan??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails